Scheiden via een advocaat

Als je besluit om uit elkaar te gaan, moet er veel geregeld worden op financieel, juridisch en emotioneel gebied. Maar voordat je hierin stappen kan nemen, moet je beslissen op welke manier je dit allemaal wilt gaan regelen. Daarvoor zijn er twee manieren: via mediation of met ieder een eigen advocaat.

Omdat ik zowel advocaat als mediator ben, kan ik je op beide manier helpen.

In dit artikel leg ik uit hoe je kan scheiden met een eigen advocaat en wanneer je het beste voor deze manier van scheiden kan kiezen.

Mediation

Wil je meer weten over scheiding via mediation, klik dan door dit artikel.

Wanneer schakel je een advocaat in?

Wil je scheiden, maar is mediation niet mogelijk? Bijvoorbeeld omdat de andere partij niet aan tafel wil? Of omdat de spanningen te hoog zijn opgelopen en je graag bijstand wilt van iemand die er speciaal voor jou is? Dan is het mogelijk om je scheiding te regelen met een eigen advocaat.

Wat doet een advocaat?

Een advocaat stelt alleen jouw belangen voorop en is daarmee dus partijdig. Uiteraard heeft een advocaat ook oog voor de belangen van eventuele kinderen. Als je partner wil dat zijn of haar belangen ook behartigd worden, zal je partner zelf een advocaat moeten inschakelen.

Betekent twee advocaten een gevecht en veel kosten?

Vaak wordt gedacht dat als er bij een scheiding twee advocaten betrokken zijn, dit altijd een langdurige en ingewikkelde scheiding wordt. Gelukkig valt dit in de praktijk vaak erg mee. De advocaten zullen namelijk met elkaar overleggen over een goede oplossing. Pas als de advocaten er niet uitkomen, wordt de zaak voorgelegd aan de rechtbank.

Een nadeel van scheiden met een eigen advocaat, is dat de kosten meestal hoger uitvallen. Beide partners moeten namelijk ieder de kosten van hun eigen advocaat betalen. Deze kosten vallen dan in de regel wel weer lager uit als de advocaten in onderling overleg afspraken kunnen maken, dan wanneer de zaak voor de rechter moet komen.