Kennis­bank

Welkom bij de kennisbank van Via Nova Advocatuur & Mediation. Hier vind je diverse artikelen waar in ik in heldere taal uitleg over familierecht, echtscheidingen, omgangsregelingen en andere zaken.

Is een ouder­schaps­plan verplicht?

Sinds 2009 is het voor de meeste ouders die uit elkaar gaan verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar wanneer geldt dit precies? En wat als je er samen niet uitkomt?

Hoe krijg ik het gezag over mijn kind?

Ouders hebben daarvoor ouderlijk gezag nodig om hun kind te verzorgen en op te voeden. Maar hoe krijg je dat ouderlijk gezag over je kind?

Wanneer ben ik definitief gescheiden?

Wanneer is een echtscheiding officieel? De meeste mensen denken: als de rechtbank de echtscheiding heeft uitgesproken. Maar er is nóg een stap nodig.

Wat is een ouder­schaps­plan en wat staat erin?

Sinds 2009 is het voor de meeste ouders die uit elkaar gaan verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar wat is een ouderschapsplan en wat moet er precies in?

Voorlopige voorzie­ningen

Het kan best een tijd duren voordat een echtscheiding is geregeld. De rechter kan voor de tussentijd bepalen welke voorlopige regeling geldt. Dat wordt ook wel een voorlopige voorziening genoemd. De meest gestelde vragen over de voorlopige voorziening, beantwoord ik in dit kennisartikel.

Het ouder­schaps­plan en de executoriale titel

Veel ouders willen voor de afspraken in het ouderschapsplan graag een executoriale titel krijgen. Wat houdt zo’n executoriale titel in? En wanneer is het mogelijk om een executoriale titel te krijgen?

Kun je het ouder­schaps­plan later nog aanpassen?

Als ouders uit elkaar gaan, kunnen en moeten ze soms zelfs een ouderschapsplan maken. Het kan echter zijn dat zo’n plan moet worden aangepast. Maar wanneer doe je dat en hoe pak je dat aan?

Hoe maak je een ouder­schaps­plan?

Sinds 2009 is het voor de meeste ouders die uit elkaar gaan verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar hoe doe je dat? En hebben je kinderen daar zelf nog iets over te zeggen?

Hoe word je advocaat?

Het vak van advocaat spreekt veel mensen tot de verbeelding. Maar hoe word je nou eigenlijk advocaat? Welke stappen moet je daarvoor doorlopen? Ik leg het je uit!

Scheiden van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed is een vorm van uit elkaar gaan die niet veel meer voorkomt. Wat houdt het in, en waarom zou je er misschien toch voor kiezen?

Hoe erken ik mijn kind?

Door erkenning word je juridisch ouder van je kind, als je dat nog niet al was bij de geboorte. Maar hoe erken je een kind, en wat zijn hiervoor de voorwaarden?

Erkenning, voogdij en gezag: wat is het verschil?

Erkenning, voogdij en ouderlijk gezag kunnen verwarrende termen zijn. Wat zijn de verschillen? En wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als je geen gezag hebt?

Hoe verloopt een echt­scheiding?

Als je weet hoe een echtscheidingsprocedure verloopt, zorgt dat voor orde in je hoofd. Dat is vaak helpend in een periode die al onrustig genoeg is.

Hoe lang duurt een scheiding?

Een begrijpelijke vraag, want voor veel mensen is een scheiding een zware periode die zij het liefst snel achter zich laten.

Scheiden met een advocaat of met een mediator?

Wat is het verschil? En wanneer kun je het beste voor de ene manier of juist voor de andere manier van scheiden?

Wanneer kan ik scheiden?

Misschien zou je graag van je partner scheiden of wil juist je partner het huwelijk beëindigen, maar vraag je je af of dat zomaar kan. Moet er een bepaalde aanleiding of reden zijn, zoals overspel of (huiselijk) geweld?