Kennis­bank

Welkom bij de kennisbank van Via Nova Advocatuur & Mediation. Hier vind je diverse artikelen waar in ik in heldere taal uitleg over familierecht, echtscheidingen, omgangsregelingen en andere zaken.

Voorlopige voorzie­ningen

Het kan best een tijd duren voordat een echtscheiding is geregeld. De rechter kan voor de tussentijd bepalen welke voorlopige regeling geldt. Dat wordt ook wel een voorlopige voorziening genoemd. De meest gestelde vragen over de voorlopige voorziening, beantwoord ik in dit kennisartikel.

Hoe word je advocaat?

Het vak van advocaat spreekt veel mensen tot de verbeelding. Maar hoe word je nou eigenlijk advocaat? Welke stappen moet je daarvoor doorlopen? Ik leg het je uit!

Scheiden van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed is een vorm van uit elkaar gaan die niet veel meer voorkomt. Wat houdt het in, en waarom zou je er misschien toch voor kiezen?

Hoe erken ik mijn kind?

Door erkenning word je juridisch ouder van je kind, als je dat nog niet al was bij de geboorte. Maar hoe erken je een kind, en wat zijn hiervoor de voorwaarden?

Hoe krijg ik het gezag over mijn kind?

Ouders hebben daarvoor ouderlijk gezag nodig om hun kind te verzorgen en op te voeden. Maar hoe krijg je dat ouderlijk gezag over je kind?

Erkenning, voogdij en gezag: wat is het verschil?

Erkenning, voogdij en ouderlijk gezag kunnen verwarrende termen zijn. Wat zijn de verschillen? En wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als je geen gezag hebt?

Hoe verloopt een echt­scheiding?

Als je weet hoe een echtscheidingsprocedure verloopt, zorgt dat voor orde in je hoofd. Dat is vaak helpend in een periode die al onrustig genoeg is.

Hoe lang duurt een scheiding?

Een begrijpelijke vraag, want voor veel mensen is een scheiding een zware periode die zij het liefst snel achter zich laten.

Scheiden met een advocaat of met een mediator?

Wat is het verschil? En wanneer kun je het beste voor de ene manier of juist voor de andere manier van scheiden?

Wanneer kan ik scheiden?

Misschien zou je graag van je partner scheiden of wil juist je partner het huwelijk beëindigen, maar vraag je je af of dat zomaar kan. Moet er een bepaalde aanleiding of reden zijn, zoals overspel of (huiselijk) geweld?