Kennis­bank

Welkom bij de kennisbank van Via Nova Advocatuur & Mediation. Hier vind je diverse artikelen waar in ik in heldere taal uitleg over familierecht, echtscheidingen, omgangsregelingen en andere zaken.

Hoe verloopt een zitting?

Ontdek de cruciale stappen tijdens een zitting in dit kennisartikel! Leer hoe advocaten cliënten begeleiden en krijg inzicht voor zelfvertrouwen in de rechtzaal

Wat gebeurt er met ons koophuis?

Bij een scheiding speelt vaak de vraag: wat gebeurt er met ons koophuis? En waar kan de andere partner naartoe, zeker in de huidige woningcrisis?

Is een ouder­schaps­plan verplicht?

Sinds 2009 is het voor de meeste ouders die uit elkaar gaan verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar wanneer geldt dit precies? En wat als je er samen niet uitkomt?

Hoe krijg ik het gezag over mijn kind?

Ouders hebben daarvoor ouderlijk gezag nodig om hun kind te verzorgen en op te voeden. Maar hoe krijg je dat ouderlijk gezag over je kind?

Wanneer ben ik definitief gescheiden?

Wanneer is een echtscheiding officieel? De meeste mensen denken: als de rechtbank de echtscheiding heeft uitgesproken. Maar er is nóg een stap nodig.

Wat is een ouder­schaps­plan en wat staat erin?

Sinds 2009 is het voor de meeste ouders die uit elkaar gaan verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar wat is een ouderschapsplan en wat moet er precies in?

Voorlopige voorzie­ningen

Het kan best een tijd duren voordat een echtscheiding is geregeld. In de tussentijd moeten er alvast voorlopige afspraken komen over bv. huis, kosten en omgang.

Het ouder­schaps­plan en de exe­cuto­riale titel

Veel ouders willen voor de afspraken in het ouderschapsplan graag een executoriale titel krijgen. Wat houdt zo’n executoriale titel in, en hoe krijg je die?

Kun je het ouder­schaps­plan later nog aanpassen?

Het kan zijn dat een ouderschapsplan moet worden aangepast. Maar wanneer doe je dat en hoe pak je dat aan?

Hoe maak je een ouder­schaps­plan?

Voor de meeste ouders die uit elkaar gaan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar hoe doe je dat? En hebben je kinderen daar zelf nog iets over te zeggen?

Hoe word je advocaat?

Het vak van advocaat spreekt veel mensen tot de verbeelding. Maar hoe word je nou eigenlijk advocaat? Welke stappen moet je daarvoor doorlopen? Ik leg het je uit!

Scheiden van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed is een vorm van uit elkaar gaan die niet veel meer voorkomt. Wat houdt het in, en waarom zou je er misschien toch voor kiezen?

Hoe erken ik mijn kind?

Door erkenning word je juridisch ouder van je kind, als je dat nog niet al was bij de geboorte. Maar hoe erken je een kind, en wat zijn hiervoor de voorwaarden?

Erkenning, voogdij en gezag: wat is het verschil?

Erkenning, voogdij en ouderlijk gezag kunnen verwarrende termen zijn. Wat zijn de verschillen? En wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als je geen gezag hebt?

Hoe verloopt een echt­scheiding?

Als je weet hoe een echtscheidingsprocedure verloopt, zorgt dat voor orde in je hoofd. Dat is vaak helpend in een periode die al onrustig genoeg is.

Hoe lang duurt een scheiding?

Een begrijpelijke vraag, want voor veel mensen is een scheiding een zware periode die zij het liefst snel achter zich laten.

Scheiden met een advocaat of met een mediator?

Wat is het verschil? En wanneer kun je het beste voor de ene manier of juist voor de andere manier van scheiden?

Wanneer kan ik scheiden?

Kun je zomaar scheiden? Moet er een bepaalde aanleiding of reden zijn, zoals overspel of geweld?