Over Ilse

Als je een advocaat of mediator in de arm neemt, is het fijn om te weten met wie je in zee gaat. Ik stel me daarom graag aan je voor!
Ik ben Ilse Nelemans-van de Kraats, advocaat en mediator.
En het gezicht achter Via Nova Advocatuur & Mediation.

Mijn werkwijze

Het is mijn missie om ook als jullie uit elkaar gaan of al zijn, het beste uit jullie samen te halen. Dat doe ik door me écht in te leven in mensen en altijd te zoeken naar oplossingen. Ik geloof dat je daar op de lange termijn het gelukkigst van wordt.

Pas als jullie er niet uitkomen, leg ik de zaak voor aan de rechtbank. Ook dan zet ik alles op alles om voor jou het beste resultaat te behalen.

Dit alles doe ik met diepgaande en actuele juridische kennis, in duidelijke taal, op een laagdrempelige en eigentijdse manier.

Mijn achtergrond

Studie

Ik heb Nederlands Recht gestudeerd aan de Universiteit Utrecht, waar ik zowel mijn bachelor- als mijn masteropleiding cum laude heb afgerond.

Tijdens mijn studietijd was ik onder meer werkzaam als buitengriffier op de afdeling Strafrecht van de rechtbank Utrecht.

Tussen mijn bachelor- en masteropleiding heb ik verschillende stages gelopen en een half jaar in het buitenland (New York en Mexico-Stad) doorgebracht om daar vrijwilligerswerk te doen.

Na mijn studie heb ik een jaar ervaring opgedaan als gerechtssecretaris bij de rechtbank Midden-Nederland.

Advocaat en mediator

In 2014 ben ik beëdigd als advocaat. Vanaf dat moment heb ik mij uitsluitend bezig gehouden met het familierecht, waaronder zaken over echtscheiding, alimentatie, omgang en het huwelijksvermogensrecht. Al snel ben ik ook voor mijn cliënten gaan optreden als mediator.

Rechter in opleiding

Van oktober 2018 tot en met september 2020 heb ik gewerkt als rechter in opleiding. In die tijd heb ik zaken behandeld en uitspraken gedaan als rechter, onder toezicht van ervaren collega's. Een hele mooie en leerzame ervaring. Ik weet nu nog beter waar rechters op letten en hoe zij hun beslissingen motiveren.

Eigen kantoor

Ik kwam echter tot de conclusie dat ik het beste tot mijn recht kom als advocaat en mediator. Het past mij beter om voor een langere tijd met mijn cliënten op te trekken, met hen de diepte in te gaan en een vertrouwensband met hen op te bouwen.

Daarom ben ik sinds oktober 2020 weer werkzaam als advocaat en mediator én heb ik mijn eigen kantoor opgericht.

MfN-Registermediator

Sinds 2021 ben ik - na een verdiepende opleiding en twee examens - ingeschreven in het MfN-register. Daarmee mag ik mij sindsdien MfN-registermediator noemen.

Kennis

Ik vind het belangrijk om mijn kennis up to date te houden. Hiervoor behaal ik onder meer jaarlijks de opleidingspunten die de Nederlandse orde van advocaten voorschrijft.

Maar ik zet graag een stap extra. Daarom breid ik mijn kennis en vaardigheden steeds verder uit en ben ik in dat kader opgeleid als:

 • bijzonder curator aan de Universiteit Leiden (2018);
 • mediator aan opleidingsinstituut Match It (MfN geaccrediteerd) (2021);
 • SCHIP-behandelaar aan de Sociale Academie Utrecht (2021).

De kennis en vaardigheden die ik hiermee heb opgedaan, zet ik in tijdens mijn werk als advocaat en register-mediator.

Aangesloten bij

Ik ben aangesloten bij en/of lid van:

 • de Nederlandse Orde van Advocaten;
 • de Mediatorsfederatie Nederland;
 • de Nederlandse Mediatorsvereniging;
 • de Vereniging voor Familie- en Jeugdrecht;
 • de SCHIP-aanpak (licentiehouder).

Registratie

Ik heb in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- en subrechtsgebieden geregistreerd:

 • Personen- en familierecht
  • Echtscheidingen, alimentatiezaken, omgangsregelingen
  • Mediation
  • Ouderschap en erkenning

Deze registratie verplicht mij elk kalenderjaar volgens de norm van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.