Hoe lang duurt een scheiding?

Veel (potentiƫle) cliƫnten die bij mij komen voor een echtscheiding, vragen zich af: hoe lang duurt een scheiding eigenlijk? Die vraag is begrijpelijk, want voor veel mensen is een scheiding een zware periode die zij het liefst snel achter zich laten.

Helaas is de vraag niet makkelijk te beantwoorden. Het hangt namelijk af van veel factoren. Toch zal ik in dit kennisartikel proberen om in ieder geval een indicatie te geven. Daarbij maak ik onderscheid in twee situaties.

Hoe lang duurt het traject met ieder een eigen advocaat?

Het is vaak lastig om aan te geven hoe lang een echtscheidingsprocedure met ieder een eigen advocaat nu precies duurt. Omdat advocaten afhankelijk zijn van de drukte bij de rechtbank, kan het tijdsverloop erg verschillen. Zo zit er soms 2 maanden tussen het indienen van het verweerschrift en het moment waarop de zitting plaatsvindt, maar kan deze periode ook makkelijk 4 of 5 maanden duren. Zeker in de coronaperiode lopen de wachttijden fiks op.

Hoe dan ook, je moet bij een echtscheidingsprocedure vaak wel denken aan een minimale periode van 9 maanden tussen het eerste kennismakingsgesprek en het inschrijven van de echtscheiding.

Vaak lukt het advocaten om ergens in het traject in onderling overleg de scheiding te regelen. De afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant (overeenkomst) en - als er kinderen zijn - een ouderschapsplan. Die stukken worden vervolgens opgestuurd naar de rechtbank, zodat de rechtbank op basis van de gemaakte afspraken een uitspraak kan doen. Alle stappen die dan nog zouden volgen tot de uitspraak van de rechtbank, kunnen worden overgeslagen. Dit maakt de hele procedure natuurlijk (een stuk) korter.

Meer over het traject en de duur van elke stap

Wil je weten hoe het traject van een scheiding met een eigen advocaat eruit ziet, en ook weten hoe lang elke stap in dit traject ongeveer duurt?

Hoe lang duurt het traject via mediation?

Scheiden via mediation gaat over het algemeen een stuk sneller dan scheiden met ieder een eigen advocaat. Voor veel mensen is dit een van de grootste voordelen van mediation.

Hoe lang het duurt van het eerste gesprek totdat de echtscheiding definitief is, is vooral afhankelijk van het aantal gesprekken dat nodig is om afspraken te maken en de tussenperiodes die de partners graag willen hanteren. Over het algemeen duurt een mediation van A-Z echter ongeveer 3-4 maanden.

Meer over het traject en de duur van elke stap

Wil je weten hoe het mediation-traject eruit ziet, en ook weten hoe lang elke stap in dit traject ongeveer duurt?