Kennis­bank

Welkom bij de kennisbank van Via Nova Advocatuur & Mediation. Hier vind je diverse artikelen waar in ik in heldere taal uitleg over familierecht, echtscheidingen, omgangsregelingen en andere zaken.

Is een ouder­schaps­plan verplicht?

Sinds 2009 is het voor de meeste ouders die uit elkaar gaan verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar wanneer geldt dit precies? En wat als je er samen niet uitkomt?

Hoe krijg ik het gezag over mijn kind?

Ouders hebben daarvoor ouderlijk gezag nodig om hun kind te verzorgen en op te voeden. Maar hoe krijg je dat ouderlijk gezag over je kind?

Wat is een ouder­schaps­plan en wat staat erin?

Sinds 2009 is het voor de meeste ouders die uit elkaar gaan verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar wat is een ouderschapsplan en wat moet er precies in?

Het ouder­schaps­plan en de exe­cuto­riale titel

Veel ouders willen voor de afspraken in het ouderschapsplan graag een executoriale titel krijgen. Wat houdt zo’n executoriale titel in, en hoe krijg je die?

Kun je het ouder­schaps­plan later nog aanpassen?

Het kan zijn dat een ouderschapsplan moet worden aangepast. Maar wanneer doe je dat en hoe pak je dat aan?

Hoe maak je een ouder­schaps­plan?

Voor de meeste ouders die uit elkaar gaan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar hoe doe je dat? En hebben je kinderen daar zelf nog iets over te zeggen?

Hoe erken ik mijn kind?

Door erkenning word je juridisch ouder van je kind, als je dat nog niet al was bij de geboorte. Maar hoe erken je een kind, en wat zijn hiervoor de voorwaarden?

Erkenning, voogdij en gezag: wat is het verschil?

Erkenning, voogdij en ouderlijk gezag kunnen verwarrende termen zijn. Wat zijn de verschillen? En wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen als je geen gezag hebt?